Sommar

SOMMARSEMESTER
I VÅR FJÄLLSTUGA

[000766]

Även om vintern är härlig så tycker många att den bästa tiden i fjällen är sommaren. En vistelse i vår fjällstuga är dessutom en ovanligt prisvärd sommarsemester!

Från stugan har man utsikt över Tandådalen och Hundfjället. Efter södra långsidan på huset finns det en stor balkong med sol hela dagen. Vid huset är det fin fjällterräng där barnen kan leka. Och skulle det mot förmodan bli kyligt väder någon dag så är det bara att tända kaminen, ta fram en bra bok och mysa framför brasan![000763]

Ca 100 meter från stugan passerar en rösad vandringsled som leder upp på Stornärfjället. Packa ryggsäcken med smörgåsar och kaffe och ge er iväg ut! Vandringsleden ansluter faktiskt till Kungsleden, så Abisko kan bli slutmålet för den som har lång semester! En lite mera realistisk tur är att vända vid Närfjällsstugan eller att gå över Närfjället till Stöten. Det finns många fler vandringsleder i närheten. Hör med Turistbyrån eller med fjällanläggningarna.

[000751]

Förinställ bastun så att den är varm när ni kommer hem till stugan igen efter fjällvandringen. Det finns inget bättre för trötta ben än en varm bastu (och kanske en kall öl?)!

Det fina med sommarfjällen är att den härliga naturupplevelsen är helt gratis: En enkel vandringstur efter en rösad led på kalfjället är som balsam för en stressad själ. Sätt er ner när ni vill, drick ert kaffe och bara njut av utsikten, stillheten, tystnaden… Ta upp en sten i handen och titta på lavarnas fantastiska mönster och färger…  Andas in den rena luften…

[000753]

För den som inte vill eller kan ge sig ut på fjället eller som önskar omväxling, finns det utmärkta asfalterade och grusade vägar runt stugan för lättare promenader, jogging- eller cykelturer etc. Det finns vägar utför, uppför eller på jämn nivå, allt beroende på vilken motion man vill ha!

Barnens absoluta favorit är att besöka Trollskogen och Trollens Fäbod vid Hundfjället.

Midsommar i Dalarna! På Olnispa-gården i Sälen-byn är det traditionellt midsommarfirande varje år (precis som i de flesta andra byar i området). Passa på att kombinera midsommarfirande med t.ex. fjällvandring och fiske. En perfekt start på sommaren!

Men det finns även ett stort utbud av organiserade aktiviteter i närheten av stugan. Flera av fjällanläggningarna är sommaröppna med:

bad, rullskidåkning, tennis, mountain-bike, minigolf, skärmflygning,
ridning, go-cart, fiske,  guldvaskning, sommar-rodel,  kanotuthyrning, älg- & bäversafari,  bowling, fäbod med djur m m

Det ligger en golfbana vid Sälen-byn (ca 20 km bort). Vid Närsjön (ca 10 km bort på vägen mot Stöten) ligger det ett populärt utebad med sandstrand.

För fiskeälskaren finns det mycket att göra: Det simmar abborre, gädda och ädelfisk, som bara väntar på att bli uppdragna, i sjöar, tjärnar, dammar, älvar och åar i området (fiskekort eller särskild avgift krävs) och man ordnar fisketurer till olika vatten på fjället (hör med Turistbyrån i Sälen-byn eller med receptionen på någon fjällanläggning.

På sensommaren (augusti – september) kommer lingon, blåbär, hjortron och de underbara höstfärgerna. Ovanför vår stuga är det särskilt bra blåbärsmarker.